05/10/17

Heurística para decidir o voto em referendos sobre secessões

Isto é muito mais complexo e depende de muitos caso a caso, mas a minha primeira inclinação é:

Se o referendo for legal, votar "Não".

Se for ilegal, votar "Sim".

Explicação - a lei permitir ou não organizar um referendo sobre a independência é um dos melhores critérios para distinguir entre "cooperação entre os povos" e"opressão imperialista".

2 comentários:

Libertário disse...

Um libertário está de acordo que os povos decidam sobre as suas formas de organização e o seu futuro. Outra coisa é concordar com a construção de um novo estado nacional associando-se à burguesia nacional. No nosso tempo já vimos os resultados das lutas nacionalistas do século XX.
Dentro da tradição anarquista ibérica o apelo só pode ser a uma federação das autonomias ibéricas, coisa que certamente destoa do que querem os nacionalistas espanholistas e os nacionalistas catalães. Evidentemente que esse objectivo está longe da maioria dos que estão ruas da Catalunha, mas não deixa de ser o único caminho, nada fácil, dos anti-capitalistas libertários.

CNT disse...

COMUNICAT DE LA CNT BARCELONA EN RELACIÓ A L’1 D’OCTUBRE I L’AUGMENT REPRESSIU DE L’ESTAT ESPANYOL


Des de la CNT Barcelona volem expressar la nostra reflexió davant dels esdeveniments que s’estan donant a la nostra ciutat i en el conjunt de Catalunya. En aquest marc, condemnem l’actuació de l’estat espanyol que ens mostra que la seva única resposta davant una problemàtica, que ja ha esdevingut social, és la repressió i l’augment de l’estat policial. Condemnem també el retrocés en les llibertats socials que ens remunten a èpoques d’un passat totalitarista del qual no ens hem pogut despendre mai. L’augment de la presència de les forces repressives, en aquest cas concret, de la Guardia Civil i la Policia Nacional als nostres carrers suposa una clara amenaça als drets fonamentals de la classe treballadora. Com anarcosindicalistes i lluitadores socials coneixem de primera mà què significa la repressió per part dels poders fàctics i l’entrada a seus de partits polítics o la intervenció d’impremtes, entre d’altres, sense ordre judicial, són fets que no podem deixar que es normalitzin.
Com a organització revolucionària defensem el dret de l’autodeterminació dels pobles i el respecte per les idiosincràsies de cada comunitat, sempre des de la perspectiva llibertària. Considerem que cap cultura s’ha d’imposar a una altra i, al mateix temps, que les relacions entre els individus d’un mateix territori s’han de basar en la igualtat en tots els àmbits de la vida. Aquesta igualtat, només serà assolida des de l’autogestió dels aspectes econòmics i socials dels pobles i, només serà real destruint el sistema de classes i patriarcal que ens ha estat imposat pel sistema del capital.
Per aquests motius no recolzem la creació d’un nou estat burgès en el qual es reproduirien les mateixes desigualtats que patim per part de l’Estat espanyol. Volem decidir sobre tots els aspectes de la nostra vida i ho farem com hem fet sempre, al carrer, “colze a colze”, al costat de les oprimides i contraries a la classe dominant. Rebutgem el sistema electoral i parlamentari, ja que considerem que desposseeixen a la classe treballadora de tota capacitat de decisió, autoorganització i de consciència de classe.
En aquests moments convulsos fem una crida a la mobilització social, a omplir els carrers de la nostra ciutat. No ens quedarem de braços creuats sent testimonis de com la por i la violència s’imposa als nostres barris. Continuarem lluitant contra tota mostra de feixisme i no cedirem davant de cap tipus d’amenaça. Combatrem la militarització i l’autoritat en totes les seves formes. Seguirem desobedients en aquests sistema opressor i corrupte i no renunciarem mai al nostre objectiu final, la construcció d’una societat basada en el comunisme llibertari.
Els carrers seran sempre nostres! Cap estat ens farà lliures!

Barcelona a 26 de setembre de 2017.